sâmbătă, 7 martie 2009

Frati si surori







Ei bine, am hotarat sa abordez un subiect mai diferit fata de ce am dezbatut pana acum. Si mai simplu. Cearta dintre frati si surori. Sunt sigur ca multi dintre voi aveti problema asta de cand va stiti si chiar va enerveaza la culme. De ce se intampla ? Se va opri vreodata ? Este vina ta ? Sau al lui/ei ? Multi dintre cei singuri la parinti spun ca sunt norocosi. Dar sunt si multi care spun ca si-ar dori pe cineva cu care sa discute si sa se inteleaga. Cineva caruia sa ii spuna frate/sora. Ei bine, e bun un frate pe langa tine ? Sau te trage doar in jos ? ... sa vedem
Deseori, cele mai intalnite certuri sunt intre un frate si o sora. (frate mai mic si sora mai mare). De ce ? Hmm...Sora este destul de rasfatata de parinti atunci cand este mica, deoarece...se gandesc ca este mai neajutorata si vor sa o ajute mai mult sa treaca mai usor prin experientele vietii. Ea se invata asa (se obisnuieste). Dar, intra fratele in joc...jucaus, neastamparat, si toate cele, parintii trebuie sa ii acorde o atentie deosebita pentru a-l educa cum trebuie. Sora ? Hmm...dar...ce se intampla ? Il iubesc mai mult pe el ? Mda..se intampla chestii de genul. Si devine putin mai rece cu el. Sau mai mult. Parintii avand atatea probleme nu se pot gandi la tot ce se gandesc fratii si la toate certurile care s-ar putea isca intre ei, deci...asta ar fi o mica problema. Fratele, atunci cand creste (si sora e deja marisoara) incepe sa isi doreasca diferite chestii pe care le au si altii... mai ales sora lui. Si, ea find mai mare, e logic sa aiba ceva mai multe chestii decat el, sau chestii mai interesante. Mai ales ca ea e si putin mai rece cu el (bine, nu e o regula, fratii sora si fratele s-ar putea intelege bine, dar..atunci nu ar mai fi cearta...deci, e un exemplu...) el isi doreste mult ce are sora lui. De ce ? Pentru ca nu e corect. Ea are si el nu ? Hmm...considera ca ei 2 ar trebui sa fie egali. Sora spune ca el nu se poate descurca cu asemenea chestii, si atunci cand ea era mica poate nu ar fi avut asa ceva, deci..merita (asta e cel mai des intalnit motiv de cearta pe care il pot avea 2 frati mai mici..pana in 10-11 ani sau chiar 12, dar se intampla si pana pe la 16...mai rar) Aici vine cearta...parintii, poate nu prea instariti, nu pot face in asa fel incat sa fie amandoi multumiti, deci ii fac sa imparta. Hm... cum!? Sa imparta ?! Nici gand...iar cearta. Sora stie sa faca o chestie. Vrea si fratele. Nu poate ? Nu se poate...iarasi cearta. Fratele primeste atentie speciala si poate obiecte mai frumoase. Sora (de obicei, fara sa spuna) devine mai geloasa pe atentia lui acordata de catre parinti si devine mai irascibila. Fratele vrand sa se bucure (poate impreuna cu ea) de ceea ce poate, sau ceea ce are, merge la ea si o strica de cap cu chestia asta. Normal ca..stiti ce urmeaza...cearta.
Asta se datoreaza faptului ca acesti copii nu inteleg inca ce inseamna abstinenta de la unele lucruri. Nu inteleg ca nu pot avea un anumit lucru. Nu pot intelege ce inseamna sa dai de la tine, sa fie celalalt fericit (egoism..) Si...nu pot intelege ca cearta nu face decat sa strice de cap parintii. Iti dai seama de toate chestiile astea mai tarziu, dupa ce faci vreo 16-17 ani...atunci cand esti putin mai maturi si iti dai seama ce inseamna sa te certi, ce inseamna totul si nu te mai certi, ba iti amintesti cu jena unele momente din copilarie, sau cu zambete... (asta nu se intampla mereu...se poate intampla sa se termine certurile si mai devreme..sau si mai tarziu...dar asta e doar media)
Pentru a rezolva cazurile respective, parintii ar trebui sa acorde o atentie mai deosebita copiilor lor, sa incerce sa nu rasfete prea mult pe niciunul dintre ei... (asta duce la lacomie) si sa ii invete sa primeasca ceva drept rasplata, si nu drept. Adica, sa "munceasca" pentru bunurile lor. Sa faca o fapta buna, sau ceva care i-ar bucura pe parinti. Sa aduca o nota buna, etc. Daca fac asta, fratele sau sora de langa el nu ar mai fi geloasa pe nimic. Ar incerca doar sa il intreaca la ceea ce face (uneori se mai intampla sa si "triseze" la intrecerile respective, dar.. nah...si aici tre sa fie putini atenti parintii...Si...fratii sunt frati...mai sunt rivalitati..) astfel, copii ar putea deveni silitori. Logic, nu ? Si simplu...dupa parerea mea.
Daca vrei sa fi un frate mai bun, lasa de la tine pentru el, si chiar daca nu observa asta, sigur vor observa parintii. Si asta s-ar putea remedia. Incearca sa discuti cat mai mult cu respectivul/respectiva si ... sa creeati o relatie de prietenie intre voi. Cel mai bun prieten al tau poate fi mereu un frate...de fapt, este. Si ramane pe viata. Asta chiar nu te paraseste asa cum o pot face altii. Deci, altruismul acordat pentru fratele tau ar fi cea mai tare chestie pe care o poti face.
Nu cred ca ar mai fi ceva de zis. Ar mai fi doar alte motive de cearta, dar...asta cred ca ar fi deajuns sa va dati seama singuri de ceea ce trebuie sa faceti intr-un asemenea conflict. Si, chiar sper ca a ajutat cu ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...