luni, 1 decembrie 2014

De ce sa urasti oamenii iresponsabili ? De-aia.


Te duci la un interviu, te intreaba omul in sir de chestii, ii raspunzi si ajunge la concluzia ca nu esti suficient de responsabil sa poti face fata chestiei la cate aplici, sau chestiei de care el are nevoie. Dar de ce ? Tu iubesti chestia aia! Trebuie s-o faci, si omu' nu te lasa! E prost, sau ce-are ? Nu esti responsabil...

Stai, ce-i aia responsabilitate ? Hai sa apelam la entitatea cea mai mult alaturi de noi in vremuri confuze si anume google:

RESPONSABILITÁTE, responsabilități, s. f. Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele

Au, asta suna... greu si cam aiurea. Responsabilitatea e ceva care te ingreuneaza si n-are nici un rost si... si... de ce as vrea sa fac asta ? Cu ce ma ajuta pe mine sa fiu un om responsabil ? Ech, cuvantul... imi da greata.

  • Only childish people with no care but for own self will know, because mature people think differently.
A fi responsabil de ceva sau de cineva e o treaba complexa pe care doar unele persoane o pot duce, si ... si mai putine reusesc sa inteleaga insemnatatea conceptului. Iti vine sa crezi ca unii fac asta fara sa inteleaga de ce ? Ei concep ca asa e bine si asa trebuie sa faci. Da, suna frumos cand este asa, dar neintelegand conceptul cum trebuie, si nefind atent la efectele sale, ajungi sa-l abandonezi cand te streseaza si sa-l reiei cand haotic, fara sa intelegi ce si cum. Fereste-te de persoanele in genul, in cazul in care vrei sa te bazezi pe acestia.

Sa te bazezi, hm. A te baza pe cineva inseamna a-ti pune increderea in cineva ca... va face lucruri, nu ? Acel cineva detine o responsabilitate, acum. De ce s-ar tine de aceasta ? Cu ce il ajuta pe el sa faca lucruri pentru altcineva ? A se ignora responsabilitatile care aduc un plus financiar, aici orice prost intelege.

Responsabilitatea sociala e chestia care tine oamenii aproape de tine si te tine pe tine aproape de oameni. A promite un lucru, cu vorba, cu gandul sau cu un gest, si a te tine de acesta presupune sa fii o persoana responsabila, adica certitudinea ca promisiunea va fi pastrata si poti fi o persoana pe care o alta persoana se poate baza la nevoie. Ce castigi din asta ? In primul rand simpatia persoanei respective, si in al 2-lea rand, poate si cealalta persoana este la randul ei responsabila. Deja mi se face rau sa tot numesc cuvantul. Nu de alta, dar imi aminteste de toti oamenii care n-au fost inzestrati cu calitatea asta extraordinara.

Ma, ce-ti aduce responsabilitatea, ma ? Iti aduce prieteni ? Da. De ce ? Se pot baza pe tine. Ce inseamna asta ? Nu mai esti singur ? Nu, nu asta inseamna, poti fi singur si daca esti responsabil PENTRU CA CEI DIN JUR NU SUNT! Si nu le pasa decat de propria persoana. Adevarat ? Iarasi fals. 

O sa te complic de-o sa-ti sara ochii din cap si n-o sa mai citesti. A nestii ce inseamna cuvantul asta odios, inseamna sa nu ai habar sa ai grija de propria-ti persoana. Sa-ti lipseasca lucruri din viata ta si sa nu intelegi de ce. Sa nu fii chemat la petreceri, sa nu ai prieteni, sa nu ai parte de caldura, sa nu ai parte de mai nimic ce implica socialul, pentru ca oamenii iti spun ca-ti pasa de tine si atat. E paradoxal. Iti pasa de tine si-atat, dar nu-ti pasa suficient sa intelegi ca-ti faci un bine mai mare avand chestia asta. Pentru ca atunci ai avea oameni in jur, care la randul lor sa detina super-puterea asta si in final... te prinzi si singur.

Oamenii iresponsabili sunt oameni lenesi. Nu vor... nu au chef. Eh, si ce daca ala se supara pe mine ca am promis ceva ? Eh si ce ? Nici macar nu am promis, dar se asteapta in continuare la asta de la mine ca un bou care are chef sa ma munceasca si nu vreau sa-mi misc mainile. Mai bine stau singur, dar... nu, ma simt singur. Ce fac ? Ma impusc! Cea mai buna idee.

Urasc oamenii astia din tot sufletul meu. Ala pe care-l implic intr-o relatie, sau intr-o chestie pentru ca asa sunt eu, si persoana cealalta da de inteles ca se implica si ea si apoi nu se mai implica fara nici un avertisment pentru ca nu mai are chef sau pentru ca a inteles in sfarsit motive pentru a nu se implica si te lasa cu ochii-n ceata. Dar cand o zic asa, nu o face chiar asa vinovata, nu ? Doar un pic... inceata.

Bun, deci un om iresponsabil, aparent ii pasa doar de sine, dar in realitate nu-i pasa, pentru ca-i prea lenes sa-i pese si e si prost pentru ca nu intelege ce implica chestia asta. Mama, parca fac matematica si aflu o necunoscuta.

Ce mai e de spus in privinta asta ? Una singura. E trist... sa fii asa, sa fii... nu, nu mai zic cuvantul, si sa nu cunosti oameni cu dorinta de implicare. Si sa ramai singur, exact asa cum sunt eu momentan. Nu, nu merita. Nu merita sa-ti pui increderea in asemenea persoane. Dar si asta e irelevant, pentru ca in dorinta ta de a da de persoane in genul, poate nu observi ca sunt capabile de asa ceva cand vine vorba de tine. Poate daca te straduiesti suficient, vor scoate si ei la iveala calitatea respectiva, si va fi okay si lucruri si altele. Si vei obtine rezultatele alea fantastice pentru care merita sa ai obligatii si raspunderi si altele. Dar... nu merge. Suna cam ca o iubire, nu ? 

Ca o iubire! Wow, deci responsabilitatea e strans legata de dragoste si iubire ? Ce ... chestie.

Iubesti si nu esti iubit la loc. Nu-i asta cea mai mare jecmaneala din univers ? Si ce sa faci in privinta asta ? Sa nu mai iubesti, dar nu poti, evident, pentru ca.... chiar, de ce nu poti ? Nu stiu. Bine.

Ti-as spune sa fii responsabil, dar... daca esti prea prost, lenes si consideri ca e bine sa-ti pese doar de tine, oricum n-ai intelege, asa ca striga in gura mare ca nu esti o persoana care poate pe care lumea se poate baza si scuteste suflete de suferinta degeaba.

Cine stie, poate se gaseste un prost ca mine care sa te considere un suflet pierdu si dornic sa te scoata la lumina si tu odata scos, fara nici un multumesc sa-ti continui drumul incercand sa cauti alt prost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...