luni, 27 februarie 2012

Prostia omeneasca

 ,,Daca nu exista intrebari stupide, atunci ce gen de intrebari pun prostii? Devin brusc destepti in timp ce pun intrebarile ?" - Scott Adams


,,Iar subiect despre oameni prosti ? Bah, blogger-ule, ti-ai pierdut originalitatea, daca o aveai vreodata..."

Mda, adevarat, subiectul ,,omul prost" este dezbatut in fel si chip, mai ales de catre cei care sunt destul de frustrati de catre acestia. Ma rog, in mare e un ,,of" pe care il spun majoritatea care au fost in vreun fel neindreptatiti de catre oamenii-n gen, care-s multi, vai... si cat de multi sunt.

As putea, totusi, sa incerc sa las subiectivismul la o parte (mare parte din el, incerc), si sa explic din punct de vedere logic, sau general.... apoi daca ma apuc sa merg cu 100% parerea mea din adancul sufletului, cine stie pe unde ajung... se sparge si ecranul :p.

(daca citit mai jos, nu am reusit ce mi-am propus cu un rand mai sus. Scuze...)

Ce este prostia, pana la urma ? Intrebare filosofica profunda si complicata, sa nu vorbesc de... grea. Ei bine, poti numi prostia absenta altor calitati ca si... ingeligenta sau bunul simt ? Ma rog, poate inteligenta, ca absenta bunului simt inseamna sa fii nesimtit. Deci... daca nu esti inteligent, esti prost ? Pf, da... am avut dreptate, e ca naiba de greu.

E simpatic. Ca si paranteza, ca sa poti sa intelegi prostia, s-o poti defini, iti tre destul de multa inteligenta si istetime, altfel nu poti intelege... sau poate poti intelege, dar vine greu de explicat, iar asta e rau de un tip caruia-i place sa explice chestiile astea.

Ma rog, continuand, cred ca prostia nu este doar absenta unei calitati, si anume: inteligenta. In amestec mai sunt adaugate si alte defecte, daca le pot spune asa, ca si: ignoranta pentru ce-i bun (=cultura generala, informatii utile, reguli de buna crestere, etc.)

Oricum, ca tot ziceam de ignoranta, cel mai enervant tip de om prost, daca-mi permit sa vorbesc despre ei de sus, este genul de om care chiar se considera inteligent, probabil neavand in capsor definitia prostiei, sau sinonime care sa-l ajute. De ce ? Luam cel mai evident exemplu: Romanii au Talent. Oamenii aceia (majoritatea) chiar se duc acolo in ideea ca ei chiar sunt talentati, ca sunt copilasi micut, probabil pusi de parinti cu atele din bila de deasupra umerilor rupte din greseala, oameni in toata firea (cei mai idioti) si chiar mosi si babe (daca va uitati pe net, sau va uitati in continuare la emisiune, sunt sigur ca vor mai urma). Nu stiu daca prostia lor este pentru ca practica ceea ce practica, sau pentru ca ei considera practica respectiva a fi ceva cu mult mai mult decat este. Ma rog... probabil nu e asa rau sa faci un anume ceva, din moment ce nu faci rau nimanui. Ca decizi sa te joci cu un bat pe strada, oi arata ca un prost, dar poate esti simpatic, dar daca incerci sa bagi pe gat lumii ca ai muncit mult pentru asta si se numeste talent si este foarte tare, aici incepi sa... hm... sa enervezi :).

Te confrunti zilnic cu astfel de persoane care-ti vin in fata, te fac pe tine prost si incearca sa te subjuge cu orice au ei la indemana (ca un copilas care pune mana pe orice sa te raneasca si sa te doboare, ca sa iasa el invingator, fara sa gandeasca). Iar daca indraznesti sa-i faci sa se prinda de cat de ridicoli arata... atunci incepe razboiul adevarat, iar daca exista nesimtire, iar educatie... ba, atunci incep injuraturile si alte forme de violenta verbala, sau chiar fizica, daca e sa fie. Si cand te gandesti ca totul a inceput de la faptul ca ai fost un pic prea... atent la el. Hm... sensibili oamenii astia, ce sa zic.

Da, dintr-un articol, sau ceva-n gen, s-a transformat intr-un simplu of, amintindu-mi de toate datile in care am avut parte de ,,discutii" simpatice, sau scene total aiurea. Imi vine sa ma enervez doar gandindu-ma.

Multi oameni isi doresc sa redevina prosti, avand in vedere ca multi spun de fericire ca nu prea e atinsa cu prea multa ingelitenta la bord. Omul prost e omul fericit, cel inteligent cunoaste prea multe din durerile vietii si nu mai prea poate sa se mai bucure si el. Dar... daca luam alt punct de vedere, omul prost se simte bine pentru ca este inconjurat de sute de specimene asemanatoare lui, iar omul inteligent, isi da seama ca e cam singur intre ei, si... automat esti exclus dintre ei, la fel cum e exclus un animalut diferit din familia de animalute... din salbaticie, in general.

De ce ma las atat de afectat de asta si spun tot prostii ? Va arat un exemplu foarte frumos, deci... sugerez sa ma credeti pe cuvant ca omul in cauza e prost si sa nu dati click in cazul in care sunteti alergici la injuraturi. Da ? Eu v-am avertizat... discutia este de cateva zile veche...

Click pe fiecare link de mai jos, de la 1 la 5.

1   2   3   4   5


Am incercat pe cat posibil sa cenzurez informatiile locului in care-am povestit din ... motive evidente. Sper c-am reusit.

Dupa cele spuse mai sus, dau un micut sfat despre cum sa te porti cu un prost (discutie veche de cateva zeci de minute):

... concluzie

P.S. Nu, nu m-am luat de un copilas mai micut decat mine :) e destul de inaintat in varsta, comparativ cu mine.

2 comentarii:

  1. Prostia apare atunci cand esti limitat in gandire. Iar limitarea in gandire apare atunci cand nu poti avea o gandire coerenta, independenta de "stari". Este un fel de "subiectivitate" prostia asta. Daca ai sti ca 90% din ganduri practic "se gandesc singure" si nu ai nicio initiativa si vointa asupra lor, te-ai speria :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E o teorie destul de interesanta. O sa ma gandesc la asta, merci ca ai postat ... :)

    RăspundețiȘtergere

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...