vineri, 24 februarie 2012

De ce sa NU fi un om bun

E o intrebare filosofica destul de grea si destul de importanta, chiar. Se bate cap in cap cu multe puncte de vedere... punct de vedere moral, religios, logic, etc... fiecare punct de vedere le care ma gandesc are cate-o situatie diferita, in ceea ce priveste utilitatea sau importanta de a fi sau a nu fi o persoana... buna.

In cazul in care sunteti de-acord cu faptul ca ar trebui sa fii bun, sa lasi de la tine mereu, sa fii mereu moral, sa fii mereu sensibil, atent, serios, cu constiinta si asa mai departe, auziti chestiile astea din familie, educatie, religie si alte surse asemanatoare. Lumea iti spune ca e pacat de faptul ca majoritateal umii e rea, si e foarte bine ca tu esti bun si intelegator si e admirabil ca pui la suflet, cand altii nu sunt capabili sa priceapa de naiba inseamna sa faci asta si trec cu vederea abilitatea asta ca pe o super-putere pe care-o vezi doar in filmele cu eroi.
Iti vor spune ca esti apreciat atunci cand esti astfel, iar cei rai sunt... desigur, inapreciati, pentru ca sunt egoisti, se gandesc doar la ei, si... orice altceva mai fac sau nu mai fac cei rai (la care nu vine Mos Craciun).
Iti vor spune multe lucruri, din care unele vor fi adevarate, iar altele... false. Doar nu va asteptati la perfectiune. Daca vreti asta, cum ziceam si altcuiva de curand, imprieteniti-va cu statui sau robotii performanti care nu s-au inventat, inca.

... mai nou, totusi, altii iti vor spune ca e o pierdere de tim psa fii o persoana buna, si pe langa asta e un consum inutil de energie, de nervi si o amplificare drastica a stresului, iarasi... fara vreun sens constructiv. De ce ? Tocmai pentru ca esti inconjurat de persoane egoiste care nu vor sa faca altceva decat sa se simta bine, in largul lor, si cand esti o persoana... rea, e evident ca nu faci bine, deci faci rau, iar... cateodata raul poate fi sinonim cu raceala (deci binele cu caldura), iar raceala nu exista ca entitate, ci e o absenta a ceva. Omul rau, deci, este o persoana cu raceala in el... cu lipsa caldurii. Asta spune logica (mea), cel putin. De-aici putem presupune, intr-un mod foarte nebunesc, faptul ca persoanele rele tind sa ia... de la cei buni. Raceala culege caldura, iar caldura e emanata mereu si se disperseaza, deci... ca persoana buna, oferi, iar cei rai, nu doar ca primesc, ci si iau.
Deci, dupa explicatiile astea intoarse pe dos, nu e bine, nici util sa fii o persoana buna din cauza ca in cele din urma vei ramane fara caldura de oferit, avand in vedere ca cei din jurul tau (majoritatea find cei nesimtiti, aiurea si... mda, rai)

Iar altii,cei care se considera mai inteligenti, iti vor spune ca e bine sa fii si rau si bine, depinzand de moment. Sa pui suflet doar cand trebuie, sa nu pui suflet cand nu trebuie. Sa iei de la altii atunci cand ai nevoie, sa nu iei cand vezi ca nu poti oferi si nici nu ai nevoie, ba chiar sa oferi tu si ... tot asa.

Cam greu, totusi sa fii amandoua intr-unul, de multe ori chiar imposibil. Suntem... oameni, avem impulsuri si instincte, deci nu suntem mereu in control. Iar in opozitie, avem principii si morala, deci constiinta, iar astea find spuse, eu nu ma vad mai niciodata indreptatit sa fiu rece cand am eu chef. Asta mi-ar face praf constiinta, iar apoi... cand ma vad luat la misto si batjocorit, injurat, scuipat (metaforic), iti vine maturi constiinta din capul tau si s-o arunci la gunoi, ca pe praf, dar apoi iti revii in fire, iti faci iluzii ca mai poti si nu... nu inebunesti, nici nu te consumi degeaba, iar la un moment dat se umple paharul, te uiti in urma, te minunezi si cedezi psihic, intr-un fel sau altul, deci o iei pe opozitie. Daca erai pana la momentul respectiv rau, acum esti bun, si invers.

... totusi, titlul spune: De ce sa NU fi un om bun. Pai... ca sa intelege mai bine la ce ma refeream acolo, dam o propozitie ,,sinonima": ,,De ce sa nu ai principii si constiinta". Hm, de ce nu ? Pentru ca ele exista (dintr-un anumit punct de vedere) din acelasi motiv pentru care exista arta. Te inspira, iti ofera spirit, iti ofera o frumusete relativa, respectiv profunda, dar... nimic cu adevarat util, palpabil, pe care sa-l utilizezi. Hm ? Cu sau fara ea, esti in viata, si majoritatea oamenilor incep sa-si piarda gustul pentru ,,arta" asta despre care tot vorbesc eu pe-aici, iar apoi luand conceptul de rece-cald, mergem pe conceptul ca ei vin sa se incalzeasca la tine cand le e lor frig si n-au chef sa-si aprinda un foc in sufletele lor, doar ca... mnah, stiti voi ce si cum dupa. Iar apoi, la principii si constiinta renunti usor, tre doar sa te lasi deschis la tot ce se intampla in viata, sa te lasi un pic atacat, si apoi o sa injuri momentul in care te-ai folosit de inutilitatile acelea 2. De-aia sa NU fi un om bun... pentru ca e o inutilitate.

Si totusi... dintr-un motiv sau altul, eu n-am chef sa ma schimb, chiar dac-o sa ma certe lumea pentru faza asta. Pentru faptul ca oricum o sa-mi fac rau in continuare si eu tot ma incapatanez sa raman asa. Pentru ... hm ? Ca sa fiu laudat pentru ca-mi place ? Mda... sa stau nopti nedormite, sa-mi pierd pofta de mancare si sa stau fara ce-mi doresc cu adevarat pentru laude :) ... luati-va gandul de la critica asta, nu merge. Iar pe langa asta, fetele nu mai prefera de mult baietii cuminti, ci pe cei rai. Ii prefera pe cei cuminti in momentul in care cei rai au scos de la ele tot ce-au mai bun si au nevoie de sprijin... deci ii prefera atunci cand nu mai prea au de ales... sau au de ales intre liniste si nebunia de care s-au saturat. Iar oamenii se rad de tine cand esti asa. Dai senzatia de vulnerabilitate, si... le place la nebunie sa te calce in picioare in felul asta. E fain sa dai intr-o persoana pe care-o crezi jos sau cel putin stii ca n-o sa dea inapoi. Castigi superioritate fara sa te murdaresti... egoul tau isi administreaza doza necesara de cocaina, iar atunci cand, uf, surpriza: ripostezi, incep sa injure si sa faca in toate felurile de nervi, ciuda, si esti atacat din toate punctele de vedere pentru ca... hm. Pentru ca ai ripostat, cum ai indraznit sa faci asa ceva ? :)

Da, m-am indepartat de la subiect... scuze. Imi ziceam si eu un ,,of" fara un motiv anume...

Eu o sa raman persoana care sunt si cred c-o sa suport raul. Nu stiu de ce, ma face sa ma simt special si ma indeparteaza de gunoaiele pe care le urasc, chiar daca ma face sa ma simt foarte singur... macar nu miroase a stricat pe langa mine, iar apoi... m-am nascut artist, deci vine in fisa postului faptul ca tre sa iubesc arta, deci... o iubesc.

... nu stiu ce sa zic, pur si simplu stau asa cum sunt. Asta nu inseamna ca sunt de-acord si nu mi-as dori sa fiu si eu prost si fericit de multe ori :) si nesimtit si porc si rece si... etc. Mai un pic si vor deveni calitati oficiale.


Draconian - Death. come near me


2 comentarii:

  1. eu cred ca e bine sa fii bun, cu toate ca lumea este cum este, pentru ca pana la urma tot tu ai de castigat, pentru ca daca esti bun esti pentru tine nu pentru altii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, atunci cand precizezi ca esti bun pentru tine, cam inchizi toata parerea in jurul eului tau, excluzand pe ceilalti, desi, paradoxal tu esti bun cu ei. Ignori meritul lor si te concentrezi pe ideea ca... faci asta pentru tine. Hm, intr-un fel nu are sens, dar pe de-alta parte are. Nici nu mai stiu.

    Cateodata te saturi profund sa observi felul in care altii profita de tine :) dar iti multumesc de vizita >:D< esti simpatica.

    RăspundețiȘtergere

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...