luni, 23 mai 2011

Cum sa fraieresti un prost la un interviu de job

De curand am participat la primul meu interviu pentru un job, si am dat-o in bara, din cauza ca, desi as fi putut face fata destul de bine la job, felul in care m-am purtat l-a facut pe tipul ala sa creada ca nu sunt in stare, sau nu sunt calificat, sau sunt altii mai buni ca mine care asteapta la coada, dar ce conteaza ca nici n-a fost curios sa afle mai multe despre mine, ci doar a cautat anumite raspunsuri pe care sa i le dau, si daca nu i le dadeam in felul in care le dorea el, taia in mod direct. Se si dadea nu stiu cum ca dadea afara o gramada din cauza ca sunt ceva de genul ,,ca mine", ca ajungeau la job, si renuntau dupa 2 saptamani, sau trebuia sa-i dea afara, pentru ca nu faceau o treaba buna, nu stiau sa asculte, nu pricepeau niste reguli. Puteam sa-l intreb: Daca esti asa destept, de ce i-ai angajat ? Dar m-am prins apoi... ,,Te-au fraierit, boule"

Deci... am invatat urmatoarele:

  • Cand te apuci sa faci un CV, sa nu indraznesti sa scrii formal sau in fraze foarte lungi si neobinuit de corecte. O sa zica lucruri gen: Le-ai luat de pe net, nici macar tu nu stii ce-ai scris aici (logic, nici el), mda, sigur, ai vrea tu sa stii asta, totul e de pe net, esti varza. Scrie totul mai putin citet, mai ,,prost" sa se vada ca te-ai ,,chinuit" la el, ca apoi cand te invita la interviu, sa fii de vreo 2 ori mai destept, altfel o sa-si bata joc de tine in fata, pentru ca poate, pentru ca mai sunt altii la coada de care sa-si bata joc, si nu poti face nimic odata ce ai ajuns acolo, pentru ca te poate scoate afara, si el tot o sa-si pastreze job-ul.
  • Dupa ce ai reusit sa-l impresionezi cu CV-ul pe care-l poti lua de pe net, sa-l modifici un pic acolo, te duci acolo si s-ar putea sa te mai testeze, cu un chestionar, spre exemplu. Acolo iti va da niste intrebari precise, la care trebuie sa raspunzi exact, cu ,,DA" sau ,,NU" sau faze de genul. Daca indraznesti sa aburesti, catusi de putin, o sa se incrunte la tine si o sa spuna ca esti plin de rahat, ca esti varza si ca nu-l impresionezi cu cunostintele tale avansate de Romana, altfel spus, de abureala. Lui nu-i trebuie sa stii sa-l aburesti, lui ii trebuie sa-i raspunzi corect. Apoi iti vine in cap intrebarea: Cum dracu' poti raspunde ,,corect" la un chestionar ? E... un paradox, o enigma, pentru mine, dar... asta e. Trebuie sa te supui la jocul lui, pentru ca deh... se plictiseste si tre sa-l distrezi o vreme, si daca reusesti sa-l distrezi, nu daca reusesti sa-l convingi ca esti bun pentru job, atunci... tare, frate, esti admis.
  • Atunci cand isi bate joc de tine, zambeste, ca si cum te bucuri ca te aflii in prezenta lui, si mai ales ca te injura, adica iti acorda atentie. E un privilegiu sa-si consume energia gandindu-se la injuraturile perfecte cu care sa te testeze, sa vada cat de tare iti doresti sa lucrezi acolo. Daca nu inghiti tot ce-ti arunca pe gat, nu vrei sa lucrezi acolo, si poate sa vina urmatorul la tortura, ca el sa se distreze. Ma rog, la interviu.
Oamenii din Romania, cu job-urile mai micute, pe care le cauti in primii ani de facultate, sa faci un ban, sa-ti platesti facultatea, sa mai scapi de sub grija parintilor, sa le dai o sansa sa se simta si ei mandrii, nu cauta oameni inteligenti, oameni care gandesc, oameni inovatori, si-asa mai departe. Nu... ei cauta niste prostovani, care pot duce busteni in spate, indiferent de job, pentru ca daca esti in stare de asta, esti in stare de tot ce au ei chef sa-ti arunce in timpul in care te ,,supravegheaza" ca doar n-am vrea sa-i plictisim muncind asa cum am fi crezut ca e corect pe-acolo... trebuie dupa regulile sale.

Trebuie sa te porti ca o stanca. Fara sa arati emotii, fara sa te balbai la intrebarile pe care ti le pune, chiar si daca spui o prostie. Mai bine-i zici lui o tampenie si te mai intreaba odata, si pana atunci ai timp sa te gandesti, decat sa incerci sa spui totul okay, dintr-o data, sau sa spui prea multe pentru timpul lui. Are de dat cu noroi in angajatii lui, nu-i pierde timpul cu aiureli formale, corecte si asa mai departe. Lui ii spui direct ce ai de zis...

Mda, categoric mi-a stricat ziua idiotul ala. Scriu in chestionar ceea ce consider ca ma defineste mai bine, el se stramba in timp ce-l citeste, ca eu ce i-am scris pe-acolo, ca nu trebuia sa-i scriu asa, ca el nu a intrebat asta. Incercuieste totul, si trece la urmatoarea, nu are chef sa mai stea asupra intrebarii, sa vada: Bah, okay, n-a inteles intrebarea, asta n-are de-a face cu job-ul, deci daca a scris o intrebare gresita, poate s-a grabit, poate are emotii ca e primul lui interviu, poate, poate si poate... nah, da-l dracu' de subaltern. Pe langa asta m-a tinut si vreo 40 de minute la intrebari fel si fel, si nu s-a plictisit nici o clipa. Pe urmatorul, pe care-l cunosteam, l-a tinut vreo 5 minute, l-a sunat dupa vreo 2 ore si i-a zis ca l-a acceptat. De ce ? Simplu, el ridica mai mult din umeri, nu a aratat semne de inteligenta, fie ca era, fie ca nu. Nu era la primul interviu, deci... stia cum sa-l fraiereasca pe ala, desi a fost si el luat la misto si s-a enervat cam la fel de tare ca si mine, desi l-a tinut doar 5 minute.

Inca nu reusesc sa pricep cum anume a procedat el corect in toata faza aia, insa ceea ce pricep e ca va da afara pe altii cat de curand, datorita... a ceea ce-am zis mai sus. Poate fi si pentru ca daca stai vreo 3 luni acolo, analizele pe care ti le face sunt suportate de firma. Daca intrerupi contractul mai devreme, le suporti singur. Hm... parca bate undeva, dar... nu stiu unde.

O fi el seful, si o fi facand el ce are chef din ce-i pe care-i stapaneste cu ajutorul unui salariu, insa... de cate ori deschide gura, dovedeste ca e prost. E incredibil... si amagitor pentru cei care ar trebui sa aiba o exprienta interesanta din toate lucrurile astea, ca atunci cand cresc sa faca bine, si sa le pese de job-ul pe care-l au, in loc sa fraiereasca, sa fure, si sa nu le pese decat de bani, sa umble din job in job, si sa dea un mic motiv pentru care Romania e o tara de... rahat.

Ma simt mai bine...

8 comentarii:

  1. Ohhhh .... chiar imi pare rau, dar ai spart gheata. De acum stii la ce sa te astepti :) >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. ... mda, data viitoare voi face eu misto de el. >.>Poate-l si inregistrez si-l pun pe youtube, si-i fac reclama...

    RăspundețiȘtergere
  3. Deh, asta e Romania din ziua de azi, nu te mai poti astepta decat la o "inteligenta superioara" din partea lor...sincer imi pare rau :( , dar in Romania au ajuns prostii la putere, iar cei ramasi cu capul pe umeri pleaca din tara sau inca mai spera la o schimbare...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu fac parte din oamenii optimisti ce spera la o schimbare. Ce spera ca oamenii inteligenti vor profita odata pentru totdeauna de prostia oamenilor, asa cum, de altfel, fac politicienii, si ii vor domina intr-un fel sau altul, ca lumea s-o ia in sus.

    Poate nu e doar in Romania, nici nu stiu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa am facut si eu la primul interviu. L-am convins pe tipul ala ca nu sunt potrivita pentru job. Si m-am straduit sa il conving din rasputeri. :)))) Cred ca a ramas traumatizat de hotararea cu care ma denigram singura!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei bine, ar fi aiurea sa spun ca nu esti o persoana interesanta, luand in considerare convingeriel tale si taria cu care tii cu dintii de ele :P.

    Imi place sa fiu tratat cu respectul de rigoare, respect pe care i-l poti acorda si unui caine, in cazul in care le vezi ca pe niste vietuitoare, si nu ,,chestii care-ti stau in cale". Cum sa colaborez cu o persoana de genul daca ea... ma rog, stii tu.

    RăspundețiȘtergere

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...