marți, 5 ianuarie 2010

Sa vorbim despre certuri (iarasi)














Nu stiu daca am mai vorbit despre tampenia asta, insa am pus ,,iarasi" in paranteza pentru orice caz. Sunt aproape sigur ca am mai pomenit, dar in fine.

Cat am stat singur m-am ferit pe cat de mult sa ma cert aiurea cu cineva. Stiti cum e: te certi cu cel drag, tu spui ceva, el se enerveaza si spune ceva fara sa vrea, dupa care tu-l iei in serios si totul iese destul de nasol dintr-o chestie tampita si era mai usor sa-ti pastrezi calmul decat sa suporti consecintele, insa cat am fost plecat la maicamea am asistat, ca doar trebuia sa se intample si asta, la cateva astfel de certuri, iar intr-una chiar am intrat la mijloc desi nu voiam sa fac asta si ma gandeam asa la o chestie: oamenii chiar au nevoie sa se certe, sa se contrazica doar de dragul de a-si face rau unul altuia, sau nu se pot abtine atunci cand mandria lor este calcata in picioare ? Chiar nu pricep... pentru mine o cearta este una din cele mai mari prostii, si am repetat asta multor persoane. Sa-mi pastrez calmul este cu adevarat o prioritate pentru mine. De ce ? Pentru ca in general imi place sa ma gandesc la tot felul de chestii, sa-mi pun intrebari, sa explic, sa ajut moral, si-asa mai departe. Cand fac asta am nevoie sa fiu calm pentru a-mi pune ordine in idei si pentru a nu zice prostii (prea mari), si sa fiu si atent la persoana cu care conversez, apoi cand intervine o problema si respectivul cu care conversez se enerveaza pe mine dintr-o anumita cauza, nu incep sa-i torn toate tampeniile in cap pentru a intra intr-o cearta care nu va face decat sa-mi ia zambetul de pe buze si sa-mi strice ziua. Pot foarte usor sa-mi calc mandria in picioare in cazul asta si sa plec lasandu-l sa creada ca are dreptate sau lasandu-l sa ma urasca pe moment pentru ca stiu ca mai apoi o sa-i treaca si (poate) isi cere scuze, dar in orice caz ma enerveaza la culme sa intru in astfel de ,,contraziceri dure", sau cum le-o mai zice altfel...

Apoi ma gandeam la o chestie pe care o zic multi: in orice familie exista cearta. Hm... o chestie care ma face sa-mi dau ochii peste cap. Adica... familia este compusa din persoane care tin unul la celalalt mai mult decat la oricine altcineva, nu ? Sot la sotie, mama la fiu/fiica si-asa mai departe. Inteleg atunci cand tii morala (pentru ca a tine morala si a certa pe cineva sunt doua chestii diferite, din cate stiu eu) unui copil pentru ca a facut ceva ce stia ca nu trebuie sa faca, insa nu pricep cand doua persoane se cearta. Si eu ma enervez pe maicamea de multe ori, sau pe sor'mea, insa de fiecare data ma indepartez de subiect sau ma indepartez de ele pana se calmeaza, ca apoi sa discutam normal, pentru ca nah... cand isi dau drumul la nervi, nu vrei sa fii prin preajma, asta stiu sigur din experienta.

Ma gandesc asa: Cand va fi sa am o sotie, o voi alege pentru ca o voi iubi cu adevarat si din toata inima mea si orice va iesi in cale va fi rezolvat cu calm, in functie de problema, si nu vor fi nervi. Daca nu vor fi bani, renuntam la chestii care nu sunt neaparat necesare, si ne concentram pe faptul ca suntem impreuna si suntem ok, dupa care daca cineva face ceva rau fara sa-si dea seama, isi cere scuze (si chiar simte cand isi cere scuze), iar celalalt zambeste si il intelege, pentru ca se iubesc. Si poate ca toate chestiile astea suna ca niste tampenii siropoase si poate ca sunt prea incapatanat sa cred altfel, insa stiu foarte sigur ca astfel vreau sa fie familia mea, nu ca familia pe care-am avut si inca o am sau ca alte familii care ajung pana sa se loveasca intre ei, desi la inceput se iubeau.

A, inca o chestie care m-a facut sa rad de cate ori am auzit-o: Imi zicea matusa mea ca de multe ori ar vrea sa intre intr-o cearta cu unchiul meu, insa acesta se indeparteaza si ea ramane singura si se enerveaza pentru ca, nah... aparent nici lui nu-i place sa se certe. E o chestie destul de amuzanta... si in acelasi timp putin stupida (din partea matusii mele), da' eh. Acum in fine...

Sunt foarte convins ca daca vrei sa pastrezi o relatie buna cu cineva, poti sa-ti pastrezi calmul astfel incat cuvintele care-ti ies pe gura sa nu fie negandite (adica la nervi). Chiar cred asta...

14 comentarii:

  1. teoria ca teorie, da' practica ne omoara :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne omoara, ne omoara, dar nu e ca si cum o faci pentru oricine, ci pentru cineva drag. Si in general ne certam si ranim astfel persoanele dragi, ca doar nu ne pasa de alte persoane si in cazul acela putem sa mergem mai departe fara sa ne pese... ciudat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aşa este..Dacă este vorba de cel dra,mai înghitem în sec sau ne mai muşcăm limba pentru că dintr-o prostie se poate ajunge la ceva muult mai dramatic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa te tina obiceiurile si gandurile :). De cate ori nu stateam si eu ca o crizata isterica tinandu-mi respiratia si promitand ca noi voi spune nimic, fiind convinsa ca nu se merita sa pornesc o cearta, insa nu reuseam fiindca eram prea stresata... :-j
    Si acum regret, desigur... dar cand ma mananca, trebuie sa fii foooooooarte controlat si sigur pe tine ca sa nu te scarpini :D.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Verdeaţă: Cred ca una din chestiile mici pe care le inveti la maturitate e sa inveti cand sa-ti pese de ceva si cand nu. Sa inveti sa controlezi emotile si sa nu te controleze ele pe tine.

    RăspundețiȘtergere
  6. mna acuma hai sa ne distram umpic....in primu rand in general oamenii se cearta pentru ca au mandrie....si ca sa ti-o calci singur in picioare nu e foarte in regula....mai devreme sau mai tarziu vei fi luat de prost. Apoi sa zicem asa....chestiile astea cu nu ne certam ca ne iubim?! bullshit! si unul mare. In general cauza principala a certurilor pleaca de la bani, si nu venii cu texte ca daca te iubesti faci orice sa nu te certi ca nu tine. Certurile familiale sunt minore in general si apar orinde, absolut in orice familie, pentru ca fiecare are piticii lui, I'm right?

    Toate chestiile se rezolva dupa o cearta, mai devreme sau mai tarziu, asa e si asa trebuie sa fie. Acolo unde nu exista cliciuri ceva nu e in ordine. Ori pe unul il doare in fund de treaba aia pe nume casnicie, ori nu constientizeaza ca uneori o discutie mai aprinsa face si bine. Bine....acuma nu zic sa se intreaca masura....dar mici clinciuri te mai readuc cu picioarele pe pamant.


    Tu ce crezi, daca vezi o persoana mereu calma o poti cunoaste? daca femeia cu care te insori e mereu calma si tace, crezi ca o cunosti indeajuns de bine sa o iei de sotie? Eu unul nu cred.

    Ah...si era sa uit...drepatul la replica ti-l poti exercita....iar daca nu il faci atunci cand e nevopie si stuatia o cere, chiar daca ies scantei, o sa fi luat drept o persoana usor de manipulat.

    Exceptia intareste regula....like usually :):p

    Ciao amigo:)

    RăspundețiȘtergere
  7. ... da, sa zicem ca ai dreptate in ce spui, insa certurile mi-au adus doar lucruri rele pana acum si sunt convins ca problemele se pot rezolva fara sa te enervezi intr-atat incat sa incepi sa ridici tonul excesiv si sa spui lucruri pe care sa le regreti mai tarziu, dar... fiecare cu felul sau de-a fi, presupun...

    RăspundețiȘtergere
  8. stii care e culmea?:)) ca atunci cand cineva e nervos sau beat aflii tot ce vrei de la el....atunci isi zice parerea cel mai sincer din viata sa:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, pentru ca atunci nu-i mai prea pasa de nimic altceva decat ce-i place lui si nu mai e in stare sa ,,proceseze" chestiile care i se formeaza in minte.

    Cum ar fi daca toti am fi beti pentru cateva zile ? Razboi mondial...

    RăspundețiȘtergere
  10. Oamenii trec greu peste orgolii, mai ales daca sunt frustrati si tin in ei chestii adunate in timp ajung sa se certe din niste chestii stupide, se infierbanta spiritele, se spun cuvinte care in mod normal ar trece neobservate, dar care asa fac ca totul sa degenereze. Unii isi mai iau si capetele. Putini sunt cei care pot sa rezolve o divergenta cu calm, prin discutii civilizate in care fiecare poate sa-si sustina punctul de vedere fara riscul de a si-o lua in freza.

    RăspundețiȘtergere
  11. si prin asta ce insinuezi? ca e bine sa fim mereu limpezi si sa ne mintim, ca totul sa para doar lapte si miere?:))

    RăspundețiȘtergere
  12. E bine sa faci diferenta intre o cearta si o discutie contradictorie. E bine sa lasi fiecare gand rau sau bun sa iasa afara, sa nu-l tii in tine, atata timp cat il gandesti. Eh ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca stai calm si tii totul in tine ,la un moment dat o sa explodezi:)
    mai bine spui ce ai de zis aTUNCI CAND SIMTI ,CHIAR CU RISCUL DE A incepe o cearta! parerea mea:P
    si eu ,pot sa spun ca ma certam cu o pers apropiata din nimicuri ,si probabil ca o sa ne mai certam si in viitor ,tot din nimicuri . Dar e bine ca totul se termina cu bine! Probabil si din cauza ca nu prea suportam sa stam mult unul fara altul:)
    E adevarat ,atunci cand tii la cineva ,esti dispus sa-i inghiti cam toate mofturile si sa accepti asa cum este aceea persoana,si cu defecte si cu calitati !
    Nimeni nu e perfect!

    RăspundețiȘtergere
  14. ma amice...la vorbit toti suntem asi...da la fapte...e plin careul de nouari:p

    RăspundețiȘtergere

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...