vineri, 7 ianuarie 2011

Maturitate (part 2)

Am mai scris despre chestia asta acum multa vreme, si vreau sa scriu inca odata despre faza asta, in primul rand pentru ca am tot dat de subiectul asta astazi, si cand dau de un anume subiect de mai multe ori, sau de un subiect care ma intereseaza in mod deosebit, incep sa-l gandesc si sa-l despart in mai multe parti, apoi il analizez. Daca tot am facut chestia asta, de ce sa nu scriu ? Si apoi o sa scriu asta, dupa care voi citi ce-am scris mai demult, si sunt sigur ca de data asta va fi mai bine, pentru ca pe-atunci eram mai... prost. Asa merge treaba, in general :).

Ce inseamna sa fii matur ? Auzi peste tot despre ce inseamna sa fii matur, si pentru majoritate oamenilor chestiile respective inseamna sa oftezi si nici sa nu prea dai atentie. Inseamna niste responsabilitati pe care trebuie sa le ai pentru a fi matur, niste reguli ce trebuie urmate pentru a putea sa fii ca oamenii aia mari, sau ca parintii tai, care, saracii, se spetesc in a face totul sa fie bine, in timp ce tu te distrezi si te simti bine, nu ? Uite un indiciu...

Hai sa luam totul prin negatie. Ce inseamna a nu fi matur ? A fi ... copilaros ? Mwell, dintr-un anumit punct de vedere ar putea insemna sa nu ai nici un fel de griji, deci sa fii ignorant. Sa mergi pe strada cum merge un cal legat la o caruta cu ,,chestiile" acelea la ochi, si nu vede decat in fata, nu-i pasa de ce e in lateral. In felul asta totul e mai linsitit si nu tre sa te spetesti cu chestii ,,inutile". Asta e un punct de vedere. Alt punct de vedere ar fi sa inlocuiesti spatiul acela liber, memoria aceea libera, forta pe care nu o folosesti pentru a-ti face griji si pentru... asa mai departe, pentru a te distra cu chestiile care-ti plac, fie ca sunt bune sau nu. Faci chestii care-ti plac, si-asa mai departe, pana vine un matur si-ti taie elanul spunandu-ti ca nu e voie, din cine stie ce motiv, pentru ca nu prea asculti. Stii doar ca e naspa pentru faptul ca nu-ti mai da voie sa faci chestia respectiva.

Acum mergem pe ce e matur ? Mwell, maturitatea poate fi considerata un bonus pe care-l adaugi la copilarie, un bonus din asta mai mare, pentru ca apoi oricine se poate distra si oricine poate fi ignorant din cand in cand, pentru a se simti bine si pentru a elibera o anume tensiune care se acumuleaza datorita treburilor de om matur. Mda, deci copil mai poate insemna sa te recreezi continuu. Ma rog. Care e bonusul ? Presupun ca pot enumera niste caracteristici...
  • Ai nevoie de o gandire profunda, deci trebuie sa-ti dai jos acele ,,chestii" pe care le porti cand te pune cineva la caruta, sa nu vezi in lateral. Trebuie sa ai ochii deschisi pentru a putea fi in legatura cu ce se intampla in jurul tau, si in legatura cu mai multe potentiale riscuri pe care le iei, sau pe care le iau altii, in cazul in care ai in grija ta si alte persoane. Da, e o sarcina inutila si naspa, dar explicam apoi de ce.
  • Odata ce apar riscurile respective, totul trebuie gandit de mai multe ori pentru a putea lua o decizie cat mai clara si mai lipsita de riscuri. Normal, nimic nu poate fi complet fara de riscuri, dar tot e in regula. Ar fi plictisitor si aiurea fara riscuri in viata, mai mici sau mai mari. Daca incepi sa iei decizii stupide, sau te razgandesti de mai multe ori asupra unui lucru, va spune lumea ca nu-l gandesti indeajuns, sau nu pui destul de mult pret pe el, deci nu vezi riscurile cum trebuie, deci poti fi ignorant, incerci sa te minti singur si sa te imaginezi cum era fara tensiunea aceea, cand erai un simplu copil. Nu te poti ridica la masura asteptarilor ? Rogi parintii sa-ti cumpere un bilet dus inspre Disneyland.
  • Clasificarea prioritatilor este un aspect important in maturitate. In cazul in care totul e haos in viata ta si nu ai toata viata clasificata in prioritati si chestii mai putin importante, atunci totul se duce de rapa la un moment dat, in mare parte atunci cand dai de o criza. Toata lumea da de crize, nimeni nu e ferit de asemenea chestii. Apoi nu e chiar atat de greu sa faci asta, atata timp cat stii ce vrei. Ce inseamna asta ? Exact cum se aude... daca stii ce vrei din toate punctele de vedere. Inchizi ochii, tragi aer in piept, si sa stii exact ce vrei sa faci cel mai mult in orice situatie, iar daca lucrul acela iti este interzis, atunci care e al ll-lea cel mai ravnit lucru pe care vrei sa-l faci, si tot asa mai departe. Aparent nu e o chestie foarte utila sau importanta, insa creeaza un efect de domino daca stai sa te gandesti, in cazul in care faci ce crezi tu c-ar trebui sa faci, sau ce-ti spun altii. Atunci iar esti un copil. Trebuie sa stii ce-ti face tie bine.
  • Am citit pe-un site faza asta: A fi matur presupune intelepciune, toleranta, diplomatie, stoicism, acuitate si perseverenta. Suna destul de in regula, daca ma intrebi pe mine.
 Ca si ultima chestie de spus, ce am zis mai sus nu sunt lucruri care trebuie invatate in mod direct. Nu se pot invata orice-ai face, si nu trebuie sa le ai tot timpul in vedere. Chestiile de mai sus sunt niste ,,efecte" pe care le observi la tine in functie de cat de atent esti la ce se intampla in jurul tau din copilarie, in functie de ce educatie ai, poate in functie de temperament, caracter, anturaj, si-asa mai departe, dar in mod clar nu pot fi invatate deloc. Inveti sa iei decizii in functie de lucrurile prin care treci in adolescenta, aceea find perioada de tranzitie. Inveti sa fii mai atent la lucrurile din jur pentru ca incep sa apara lucrurile importante pentru tine, ca si ... dragostea, sau alte sentimente pe care le imparti cu alte persoane, apoi apare durerea pierderii, unui prieten, unei iubite, si-asa mai departe, iar daca este acordata o atentie destul de sporita, se invata de la sine totul, nu imediat, insa pe parcurs. Depinde de cat de atent esti si cat de mult iti place copilaria, altfel spus: cat de mult iti place sa inlocuiesti energia pe care-ai pune-o in griji cu distractia, a face chestii care-ti fac placere, si tot asa. Ma rog, si pot continua tot asa, insa ajunge un simplu start.

Apropo, e clar ca nu stiu nimic despre maturitate pentru ca as mai avea cate ceva de invatat, inca, despre chestiile astea. E doar parerea mea, din ce-am cules pana acum, din ce-am citit, si din ce-am dedus dealungul vietii mele, orice fel de viata as fi avut sau am. Ma rog, fiti liberi sa ma contraziceti... daca ati citit pana aici. Mai invat si eu ceva in plus fata de toate tampeniile pe care le-am scris deja.

Bafta ...

P.S Inca o piesa care-mi place. M-am atasat de artista asta :)

2 comentarii:

  1. Intr-un pahar de maturitate exista o picatura de imaturitate .

    RăspundețiȘtergere
  2. ,,Mwell, maturitatea poate fi considerata un bonus pe care-l adaugi la copilarie, un bonus din asta mai mare, pentru ca apoi oricine se poate distra si oricine poate fi ignorant din cand in cand, pentru a se simti bine si pentru a elibera o anume tensiune care se acumuleaza datorita treburilor de om matur."

    :P

    RăspundețiȘtergere

Un pic cam de prea multe ori...

Un pic cam de prea multe ori...